keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kissan käyttäytymisongelmat

Olin aikeissa tulla postailemaan jouluun liittyvistä asioista, mutta tänään kävi kissojen kanssa sellainen asia, mistä haluan kirjoittaa tänne blogiin. Uskon, että joku muukin kissan omistaja saattaa painia samanlaisen asian kanssa ja toivon, että tästä kirjoituksesta on hyötyä! Olen ennenkin kirjoitellut blogiin, että meillä on ollut kissojen kanssa vakavia käytösongelmia, mutta aloitan tarinan nyt ihan alusta.

Meillä on kaksi leikattua 7-vuotiasta poikakissaa. He ovat eläneet pennusta asti yhdessä. Muutimme kolmisen vuotta sitten nykyiseen kotiimme ja reilu vuosi sitten kissojen käytös muuttui. He ovat tapelleet niin verissäpin, että ollaan jouduttu käymään eläinlääkärissä. Nykyisin toiselta kissalta puuttuu yksi kynsi kokonaan ja molemmat näyttävät muutenkin kujakolleille. Nyt tilanne on kärjistynyt niin, että kissat elävät toisista erillään koko ajan. Olen yrittänyt etsiä ratkaisua vaikka mistä ja tänään viimein lykästi. Satuin soittamaan helsinkiläiselle Catvet-kissaklinikalle ja puhelimeen vastasi aivan ihana Salla-Mari. Catvetin lisäksi hän työskentelee ongelmaeläinten kouluttajana omassa Animal Academy -yrityksessään. Juttelimme melkein tunnin ja sain aivan todella täydelliset ohjeet tilanteeseen. Salla-Mari arveli että pikkukissaa vaivaa uudelleen suunnattu agressio ja se selittääkin aikalailla kaiken.Nyt minulla on tarkat koulutusohjeet, kuinka lähden kissojen tilannetta parantamaan. Lisäksi haen apteekista Zylkene-nimistä täydennysrehua joka on valmistettu lehmän maidosta. Sen pitäisi lieventää kissojen stressiä, jotta he ovat mahdollisimman vastaanottavaisia koulutukselle, joka alka nyt!

Tässä ohjeet ja neuvot kissojen uudelleen kouluttamiseen:

Ensimmäinen askel on luoda kissojen välille rauhallinen ja turvallinen näköyhteys. Apuna käytetään ruokaa ja esim. verkkoaitaa ovella. Näköyhteyttä pidetään hetki useita kertoja päivässä. Tärkeintä on, että kissat ovat hyvillä mielin, siksi niille tarjotaan samalla ruokaa. Kun tätä on jatkettu niin monta päivää tai viikkoa, että kissat voivat katsella toisiaan hermostumatta niin siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

Kissojen annetaan olla pieniä hetkiä yhdessä, esimerkiksi syödä lähekkäin. Sen jälkeen kissat taas siirretään pois kosketusetäisyydeltä oven tai verkko-oven taakse. Tärkeintä on, että tilanne ei saa tuntua kissoista millään lailla stressaavalta. Näitä tapaamisia sitten pidennetään, mutta aina kun olemme pois kotoa, niin kissat eristetään toisistaan.

Näillä ohjeilla lähden nyt uudelleenkouluttamaan kissoja ja toivon todellakin, että saamme rauhan taloon. Näkee kilometrien päähän, että kissoja hermostuttaa sekin, että he eivät saa olla yhdessä, mutta toistaiseksi heidän on nukuttava erillään, koska ei voida ennakoida milloin riita taas syttyy. Jokainen riita tekee tilanteen aina huonnommaksi ja koulutus ottaa takapakkia, joten on erityisen tärkeää, että kissat erotetaan ennen kuin riita alkaa tai oikeastaan ennen kuin riita tulee kummankaan mieleen.

Epäilen kissojen kärjistyneen tilanteen alkaneen siitä, kun naapurin kissa on tullut heitä moikkaamaan lasiterassin ritiläikkunan taakse. Pienempi kissa, Putte, on siitä suuttunut ja koska ei ole päässyt naapurin kimppuun niin on käynyt Maxin kimppuun › uudelleen suunnattu agressio. Max on luonnollisesti ryhtynyt puolustamaan itseään ja noidankehä on valmis. Nykyisin kun kissamme kohtaavat, Max on puolustuskannalla jonka Putte tulkitsee vihaisena eleenä ja suuttuu Maxille. Tämä kierre siis katkaistaan tällä uudella koulutuksella.

Jos herää kysymyksiä niin vastailen mielelläni meidän kissojen osalta. Jos kotona on häiriökäyttäytyviä eläimiä niin tässä yhteystiedot Salla-Marille:
www.animalacademy.fi
050 533 9546
salla-mari@animalacademy.fi

Catvetin yhteystiedot:
www.catvet.fi
010 423 6888 (ma–pe klo 8–19)

Olen itse kärsinyt tästä tilanteesta suunnattoman paljon, koska kissat ovat rakkaita perheenjäseniä minulle. Ette voi kuvitellakaan, kuinka helpottunut olen nyt, kun minulla on hyvät eväät tilanteen parantamiseksi!


8 kommenttia:

 1. Voi kissaparkoja. Voin kuvitella yhden kissan omistajana kuinka rasittavaa tu voi olla. Mutta toivottavasti kissat saavat apua Catvetista. Joka muuten kuulosti ihan huipulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi toiveikas siitä, että Catvetin ohjeilla kissojen välit taas paranevat :)

   Poista
 2. Toivottavasti koulutus auttaa ja kisut pärjäävät taas pian yhdessä. ♡

  VastaaPoista
 3. Voi harmi että tilanne on mennyt noin pahaksi että kissat eivät voi olla samassa huoneessakaan :/ toivotaan että pian tilanne rauhoittuisi koulutuksen myötä <3 On ne rakkaita perheenjäseniä! Mukavia ID bileitä :)

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä ja onnea matkaan! Toivottavasti yhteiselo alkaa pikkuhiljaa toimimaan ja rauha palaa taloon. Kertoile toki meille myös jatkossa miten koulutus etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koulutus on edennyt hyvin ja kissoja voi pitää jo samassa tilassa :) Kahdestaan emme heitä vielä voi jättää, vaan eristämme toisistaan jos lähdemme pois kotoa.

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.