tiistai 2. kesäkuuta 2015

Aita ja pihamuuri

Saan usein kyselyitä pihallamme olevista muureista ja aidasta joten tässä kootusti tietoja niistä ja niiden rakentamisesta. En voi kyllin korostaa, että kaiken A ja O on perustaminen! Oli kyse sitten muurin tekemisestä tai pelkän aidan rakentamisesta, kaikki lähtee betonista.

Rinnetonttimme on pengerretty useasta kohdasta muureilla. Pihallamme on kolme erikorkuista muuria, joissa jokaisen pinta on toselta puolelta samalla tasolla maanpinnan kanssa. Matalin muuri on autotallin ja talon välissä, sen korkeus on viisi kiveä päällekkäin, kivi on 100 mm korkea. Etupihan muuri on matalimmasta kohdasta kaksi kiveä ja korkeimmasta kohdasta kymmenen kiveä päällekkäin. Meidän ja naapurin rajalla oleva muuri (jossa aita) on rakennettu suuremmista kivistä (200 mm) ja se on matalimmasta kohdasta viisi kiveä ja korkeimmasta kohdasta seitsemän kiveä korkea.Muurin pohjatyöt:
Pienemmistä kivistä rakennettujen muurien alla on soraa, jonka päällä on asennushiekkaa. Alle on upotettu salaojaputket, jotka johtavat sadevedet pois muurien alta. Aina salaojaputkia ei ole ollut ja toukokuun 2014 postauksesta voit lukea mitä siitä koitui, mutta lyhykäisyydessään vuoden vanha muuri piti purkaa ja aloittaa alusta. Korkein muuri (jonka päällä on aita) on perustettu betonianturan päälle.

Muurin rakenne:
Muurit on tehty HB vallikivestä ja kivessä oleva pontti sitoo muurin tukevaksi. Ponttien lisäksi onttoihin kiviin on laitettu harjateräkset pystyyn ja onkalot on täytetty betonilla.

Korkein muuri on lisäksi varustettu "sisäänpäin" ladotuilla "tukipalkeilla", jotka ovat maan alla jemmassa. Tukipalkit on pultattu muurin kiinni siten, että pultit tulevat muurikiven läpi.

Muurien täyttö:
Muuria vasten on patolevyä ja/tai styroksia, jotta täyttömaana oleva multa ei ole kosketuksissa muurikiven kanssa. Hyvin perustettu ja betonilla vahvistettu muuri kestää painavankin multakuorman suorana ja horjumatta.

Aita:
Aita on rakennettu lehtikuusesta ja sen pystytolpat on ruuvattu muuriin kiinni ennen täyttömaata. Aitatolpat menevät siis jonkin matkaa maan alle, jotta ne on saatu tarpeeksi monella ruuvilla kiinni muuriin. Jos tulee maanjäristys tai sota, niin tämä aita ja muuri on viimeisenä pystyssä, on siinä niin paljon betonia! :DHB:n nettisivuilla on tällaiset ohjeet muurin perustamiselle:
HB-Vallikiven lukitusmekanismi kytkee kiven tukevasti pontilla ylös, alas ja molemmille sivuille. Muurin korkeudeksi suosittelemme murskepohjalle max. 800 mm. Anturan päälle valamalla ja raudoittamalla muurin pystyreiät, sekä tarvittaessa muulla tavalla tuettuna saadaan korkeampikin tukimuuri kuin suositus max. korkeus 1800 mm.

Meillä on pelattu varman päälle, sillä muurin alta löytyy antura ja lisäksi sisällä on betonia ja raudoitukset. Salaojituksesta ei ole HB:n sivulla mitään mainintaa, mutta suosittelen sitä todella tai muuten on aloitettava alusta ja poistettava vaivalla istutettu nurmikko, kukkapenkki ja puu:


Kuvassa olevat laudat ovat tukemassa täyttömaata, jotta se ei valuisi kokonaan pois kun muuri purettiin sitä tukemasta. Kukkapenkin kukat ja puu oli viskottu nurmikolle auringonpaisteeseen. Kun muuri oli korjattu ja pystytetty toistamiseen, istutin nurmikon, kukkapenkin ja puun toistamiseen...

Kertauksena vielä muurin ja aidan rakentamisen stepit:
 1. Sora
 2. Salaojaputket
 3. Asennushiekka
 4. (Antura)
 5. Muuri
 6. (Sisäänpäin ladotut tukipalkit)
 7. Raudoitus
 8. Betoni
 9. Styrokslevyt muuria vasten
 10. Aidan pystytolpat
 11. Täyttömaa 
Toivottavasti tästä postauksesta on apua, vaikka ihan jokaisesta työvaiheesta ei olekaan kunnollisia kuvia. Hyvin tehty muuri on kestävä ja kaunis, joten ei muuta kuin kiviä latomaan!

6 kommenttia:

 1. On kyllä kaunis ja huolitellun näköinen etupiha. Meillä revittiin juuri etupihan vanhat laatat pois ja jotain pitäisi keksiä tilalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toisaalta, näkisitpä sen osuuden pihasta joka kuvista on rajattu pois :D

   Poista
 2. Superinformatiivinen postaus!! Nämä teidän muurit on niin tyylikkäät, huoh. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aamulla juuri katselin, että parin talon päähän on nousemassa saman tyyliset muurit :)

   Poista
 3. Loistavat ohjeet! Teidän piha näyttää älyttömän kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiukka rajaus saa miinatantereenkin näyttämään kohtuulliselta :)

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.