maanantai 1. syyskuuta 2014

Miksi leipominen on niin vaikeaa?

Tykkään laittaa ruokaa ja leipoa. Ruuan tekemisessä olen ihan hyväkin ja minun on helppo keksiä uusia variaatioita omasta päästäni ja mausteet ripsautan näppituntumalla. Mutta miksi ihmeessä leipominen on niin vaikeaa? Yritän, yritän ja yritän, mutta harvoin onnistun. Hyvä esimerkki on muutaman viikon takainen mustikkahyydykekakku:


Tätä yritin:


 (kuva: www.yhteishyva.fi)

Nyt kun synttärini lähestyvät, olen harjoitellut leipomista kovasti. Minulle on tärkeää saada tarjota virailleni itse valmistamiani herkkuja. Tuota kakkua pääsin maistamaan miehen kummipojan rippijuhlissa ja ohjetta tarkastellessani ajattelin, että ei kuulosta vaikealle. Eipä!

Minulla on muutama luotto-leivonnainen, jotka tiedän onnistuvan takuuvarmasti. Esimerkiksi persikkapiirakka on tähän asti onnistunut aina ja makukin on kohdallaan. Tämä piirakka onkin (onneksi!) mieheni lempi leivonnainen. Asiaa helpottaa se, että käytän valmistaikinaa pohjana, eli voiko tätä kuitenkaan sanoa leipomiseksi?Sitten on läjäpäin "helppoja" leivonnaisia, jotka minulta eivät tahdo onnistua millään. Yksi on mokkaruudut, en ole saanut niitä koskaan onnistumaan. Maku on paha ja rakenne outo. Olen yrittänyt useita eri reseptejä onnistumatta. Hävettää oikein häpäistä jotain niin täydellisen hyvää kuin mokkaruudut. Toinen haastava on muffinssit! Olen leiponut jos minkälaisia muffareita, mutta useinmiten ne näyttävät epämääräisiltä köntsiltä. Viime aikoina olen harjoitellut mustikkamuffinssien tekoa ja viimein sain niistä edes jonkunlaisia.

Voi kuinka onnellinen voi pieni ihminen olla tästä saavutuksesta! Ensimmäiset mustikkamuffinssit näyttivät enemmän letuilta kuin muffinsseilta. Maku oli alusta asti kohdallaan, mutta visuaalisena ihmisenä myös ulkonäön täytyy olla hyvä. Muffareiden ulkonäön salaisuutena on peltinen muffinssimuottivuoka ja sen myötä hoksasin, että tämä(kin) on välineurheilua!

Perjantaina alkaa loppukiri ja lauantaina toivottavasti saan tarjota vierailleni suussa sulavia ja kauniita herkkuja. Jos en synttäreiden jälkeen täällä blogissa esittele herkkukuvia, niin ettehän sitten kysele, että miksi ;)

12 kommenttia:

 1. Sanoppa kuule muuta miksi? Täällä kohtalontoveri joka tuskailee täysin samojen leivonnaisten kanssa (tuntuu, että olen kokeillut kaikki maailman eri reseptit). Minulla on tasan yksi luotto leivonnainen: nopea mutakakku, siinä ei tarvitse vatkata, veivata tai mitään muutakaan jonka takia epäonnistun aina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutakakku on ihanaa, eihän sen lisäksi tarvitse muuta osatakaan :) Täytyy kokeilla itsekin mutakakkua joku päivä.

   Poista
  2. Niinpä, sitä voi syödä melkein rajattomasti ;) Tässä muuten resepti jolla ainakin minä olen onnistunut :D http://www.k-ruoka.fi/reseptit/helppo-mutakakku/

   Poista
 2. Mulla on vähän sama juttu leipomisen kanssa. Esimerkiksi 'maailman helpoin leivonnainen' muffinssit ei oo ku ehkä kerran onnistunu mun tekeminä. Usko pois, oon tehny niitä ainakin kaksikymmentä kertaa :-D Äsken tein mustikkapiirakan ja siitä tuli kyllä ihan hyvää. Ruuanlaitto on paljon kivempaa kun siinä ei tarvitse kattoa kohoaako ruoka oikein tai miltä koostumus vaikuttaa, paljon helpompaa haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän aina leipoessa noudattaa ohjetta millilleen, mutta jospa se taika onkin siinä, että vähän sinne päin, niin kuin ruuanlaitossakin! Mitähän leipoisin seuraavaksi tällä asenteella :D

   Poista
 3. Ihan huippu kuvapari ja kiva, että välillä puhutaan niistä epäonnistumisistakin! Leipominenhan on kuin kemiaa, joten siinä menee munkin mielestä useammin metsään kuin ruuanlaitossa. Jatketaan siis harjoituksia! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikokeeni on viikonloppuna kun vietän synttäreitäni. Silloin toivoisin kaiken onnistuvan, mutta viimeaikaisten yritelmien johdosta en ole suinkaan varma :D

   Poista
 4. Leipominen on vaikeaa. Kuinka voi tietää milloin kyseessä on oikeanlainen vaahto tai mitä eroa on taikinan sekoittamisella ja kääntelyllä. Olen huomannut, että uusi vatkain auttaa paljon, eli välineurheilustakin on kyse. Leivon harvoin, juurikin tuon ensimmäisen kuvan takia. Epäonnistun liian usein :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo sekoittaminen, vaahdottaminen, vatkaaminen ja kääntely! Mitä ihmeen eroa kaikilla on? Meilläkin on uusi vatkain, ihanaa kun kermavaahto tulee sukkelaan :)

   Poista
 5. Hihiihihi nauroin hieman tuota sun mustikkahyydykekakkuasi!! :D Mä oon maaaailman huonoin leipomaan, täytyis varmaan ruveta harjottelemaan. Olis meinaan ihanaa tarjoilla vieraille kauniita omia tekeleitä. Mustikkamuffinssisi näyttävät hienoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin ei hirveesti naurattanut, mutta nyt aina kun näen tuon kuvan niin nauran vedet silmissä! Miten joku voikin epäonnistua noin täydellisesti :D

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.