sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Pihamuurit

Olen saanut kyselyä muureistamme ja niiden tekemisestä joten tuumiskelin, että muurit ansaitsevat oman postauksensa. Näin kesän kynnyksellä ajankohtakin on sopivin. Pihamme on vielä todella keskeneräinen joten kuvat eivät ole hirmuisen kauniita. Tänä kesänä piha edistyy taas jonkin verran, joten syksyllä sitten on luvassa jo hieman kauniimpia pihakuvia.

Etupihamme on rajattu ajotiestä muurilla. Tie on mäessä joten muurin tehtävänä on suoristaa pihaa.

Meillä on rinnetontti ja lisäksi naapuritontti on huomattavasti korkeammalla meidän pihaamme nähden. Tästä syystä olemme pengertäneet pihaamme erilaisilla muureilla. Ylä- ja alapihamme välissä on luonnokivimuuri joka on kasattu tontiltamme löytyneistä kivistä. Kaivinkone pyöritteli niitä yhden päivän paikoilleen ja tykkään niiden luonnollisesta ulkonäöstä paljon. Luonnonkivimuurin parina on käytetty vaalean harmaata HB-vallikiveä. Koska olemme joutuneet rakentamaan muureja paljon, halusin niistä erilaisia. Jos kaikki olisi samaa vallikiveä niin lopputulos voisi olla aika tylsä. Nyt luonnon kiven rento ilme ja vallikiven särmä pinta tuovat kivaa eloa pengerryksiin. HB-vallikiven puolet ovat erilaisia, toinen sileä ja toinen röpelöinen joten eri ilmettä saa samalla kivellä. Minä tykkään enemmän sileästä puolesta.

Meidän ja naapuritontin rajalla on korkea muuri ja säleaita.

Luonnokivimuuria ei sen kummemmin tarvinnut perustaa tai asentaa, sen kun vain sommitteli kivet paikalleen. Vielä pitäisi tilkitä muurin suurimpia aukkoja pienemmillä kivillä, joita on säilössä takapihan perukalla. Aijon myös istuttaa kivikkokasveja lunnonkivien rakoihin.



Vallikivestä tehtyä muuria on pihallamme kolmessa paikassa. Etupihalla muuri rajaa nurmialueen ajotiestä, korkeuseroa on enimmillään noin metri. Sivupihalla on matalampi, noin 50 senttiä korkea suora muuri. Muurin vaihtoehtona oli jättää talon sokkelia enemmän näkyviin, mutta minusta muuri tuo viihtyisyyttä. Meidän ja naapurin välillä on suurin muuri, joka on koko tonttimme pituinen ja korkeimmalta kohdalta se on yli metrin.

Suosittelen perustamaan muurin betonianturalle. Sivupihan muurimme on suoraan hiekalle ja on pysynyt suorana oikein hyvin, mutta etupihan muuria joudutaan tänä vuonna oikomaan, koska se on niin korkea, että se olisi pitänyt tehdä betonianturan päälle. Meidän ja naapurin välinen muuri on perustettu betonianturalle ja muurin sisään on laitettu raudoitus ja betonia. Tuo muuri kestää vaikka maanjäristyksen! Hamittaa, että kaikkia muureja ei tehty yhtä hyvin (eri firmat ovat tehneet).

Betoniantura jää piiloon kunhan multa ja istutukset saadaan laitettua.

Vinkkejä muurin rakentamiseen:
  • Pohjan tulee olla routimaton. Eli multa ym. kaivetaan pois ja tilalle laitetaan hyvä kerros soraa, vähintään 30 senttiä.
  • Puusta tehdään matala muotti, johon valetaan betoniantura. Anturan tulee olla 10–20 senttiä muurikiveä leveämpää. Anturalle kannattaa kaivaa kuoppaa, jotta multa tai kivetys tulee sen kanssa samalle korkeudelle. Anturaa ei  tarvitse jättää näkyviin vaan siintein ratkaisu on, että muuri näyttää alkavan kivetyksen tai nurmikon kanssa samalta tasolta. Eli esim. pihakivetys asennetaan anturan päälle.
  • Muurikivet ladotaan betonianturan päälle, mutta jätetään päälimmäiset kansikivet laittamatta. Muurikivissä olevat reijät osuvat automaattisesti kohdikkain kun käytetään tiililadontaa. Reikiin laitetaan rautatangot ja sen jälkeen sisään kaadetaan betonia isoa suppiloa apuna käyttäen. Tee sama toimenpide mielellään joka reikään.
  • Lopuksi laitetaan kansikivet. 

Ihan matalia muureja ei tarvitse perustaa betonianturalla, mutta oma henkilökohtaiseen kokemukseen perustuva suositukseni on perustaa kaikki yli 50 senttiä korkeat muurit vaikka alla olisi pelkkää soraa. Myös suosittelen täyttämään matalimmatkin muurit rautatangoilla ja betonilla. Kivimuuri on kallis investointi ja kyllä keljuttaa, että meidän näkyvin muurimme on talven aikana mennyt ihan vinkuraan.



Talon ja tallin välissä on matala muuri, jotta talon sokkelia ei tarvinnut jättää näkyviin enemmän kuin muilla sivuilla. 

Kaiken kaikkiaan olen kyllä tyytyväinen muurien ulkonäköön! Kunhan etupihan muuri vain saadaan oikaistua niin valamme sen niin täyteen betonia, että sitä ei kaada tornadokaan. Haaveena on vielä laittaa autokatoksen edustalle kivetys. Harkinnassa oli myös asfaltti, mutta en ole koskaan nähnyt missään ehjää asfalttia. Taitaa hyvästä pohjasta huolimatta haljeta melkoisen helposti. Kivetys sen sijaan pääsee elämään saumojen vuoksi ja näyttää monia vuosia ihan vasta asennetulle. Lisäksi autopaikalla olevaa kivetysta on helppo uudistaa kiviä vaihtamalla, esim. öljyvahingon sattuessa. Asfaltti imaisee lian ja öljyn, mutta sitä ei voi vaihtaa vain osittain.

10 kommenttia:

  1. Tämä oli niiiiiin hyvä postaus! <3 Hyvin saa kuvan teidän talonympäryksistä ja kokemusperäistä tietoa muuriasiasta. :)

    VastaaPoista
  2. Teidän piha näyttää jo nyt niin kauniilta!

    Laitoin sinulle haastetta tulemaan, käyhän kurkkaan: http://whiteandblack.casablogit.fi/lue/2014/04/paviljonki-ja-grillausta-arkikuvahaaste-4-5
    Ei oo pakko osallistua :) itsekään en kerennyt joka päivä päivittämään kun olin niin paljon menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Osallistun siihen mielelläni, ehkäpä ensiviikon ma–pe voisin yrittää :)

      Poista
  3. Kiitos! Tämä selvensi nyt ei-insinöörinaisenkin päätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ,että postauksesta oli hyötyä! Jos muurin rakentaminen on ajankohtaista ruudun sillä puolella, niin kysele vaan tarkennuksia, vastaan jos osaan :) Tontillamme on arviolta 70 metriä muuria, niin jonkinlainen kokemus niistä jo on.

      Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.