maanantai 23. joulukuuta 2013

Jouluaamun kattaus

Olen asunut todella monessa paikassa ja jouluni ovat olleet aika juurettomia, mutta silti on ehtinyt muodostumaan pysyvät jouluperinteet. Ei ole merkitystä missä joulun viettää vaan miten sen viettää.

Aatonaattoiltana rauhoitutaan jouluun, juodaan glögiä ja herkutellaan. Avataan ehkä jo muutama lahja, (paitsi tänä vuonna kun olen avannut jo kaikki). Vietetään aikaa ystävien ja läheisten kanssa.

Aattoaamu aloitetaan riisipuurolla. Joinakin vuosina miehen vanhemmat ovat olleet nauttimassa puuron meidän kanssamme, joskus taas ystävät ja tänä vuonna puurolla meidän kanssa ovat isosiskoni miehensä kanssa. Aamiaisella maistellaan myös kinkkua tuoreen leivän kanssa, makeita herkkuja unohtamatta. Pöydässä on pasteijoita, torttuja, luumukiisseliä ja pipareita. Joinakin vuosina olen leiponut myös maustekakkua, mutta tänä vuonna haluan joulutorttuja aamupalaksi. Tällaisen kattauksen suunnittelin huomisaamuksi:Pitkän aamiaisen jälkeen käymme joulusaunassa. Aamusauna on kuulunut jouluuni ihan pienestä asti ja se perinne on säilynyt asuinpaikasta riippumatta. Saunan jälkeen kaunistaudumme ja lähdemme vanhempieni luokse. Myös jokaisen aaton olen viettänyt vanhempieni luona. Syömme yleensä kahdessa osassa, liukuhihnaperiaatteella, eli kun joku nousee pöydästä seuraava menee tilalle. Pienimmät lapset eivät yleensä viihdy pöydässä kauan jolloin aikuiset saavat rauhassa istua ja syödä oikein pitkän kaavan mukaan.

Päivällisen jälkeen lepäämme ja puuhailemme yhdessä kaikkea rentoa, pelaamme, käymme pienellä kävelyllä koirien kanssa, katselemme televisiota ja jännitämme pukin tuloa. Pukki tulee yleensä kuuden jälkeen. Illalla osa porukasta käy hautausmaalla ja muut leikkivät lasten saamilla leluilla. Iltapalaksi syömme suklaakakkua, pipareita, karkkeja ja kinkkuvoileipiä.

Parasta joulussa on kun koko suuri perhe on yhdessä. Pikkusisareni ovat 8, 12, 14, 17, 22 ja 25 vuotiaita, isosiskoni on kymmenen vuotta minua vanhempi. Isommilla lapsilla on jo puolisot, joten porukkaa on 14 henkilön verrran. On ihana nähdä lasten tuikkivat silmät ja vilpitön ihastus paketteja avatessa. Riemunkiljahdukset ja hymyilevät suut. Suklaata suupielessä. Lahjapapereita hujan hajan. Konvehtirasioita torneina. Pelejä lattialla. Jääkiekkomatsi eteisessä. Kissa pahvilaatikossa. Koira nakertaa pukin tuomaa luuta. Meillä koko perhe odottaa joulua kovasti jo monta kuukautta ennen. Toivottavasti saamme viettää vielä monia jouluja yhdessä <3

Ihanaa joulua jokaiselle, toivottavasti saatte viettää sen läheistenne kanssa!

8 kommenttia:

 1. Kaunis kattaus. Rauhallista Joulunaikaa.

  VastaaPoista
 2. Oikein ihanalta kuulostaa teidän joulunne. Olkoon se ihana tänäkin vuonna! <3

  VastaaPoista
 3. Tätä kun luin niin huomasin että meillä on paljon samanlaisia perinteitä :) Tänä aattona poiketaan kuitenkin sen verran, että mennäänkin ulkosaunaan ja paljuun, kun yleensä ollaan aamulla käyty joulusaunassa :)
  Kaunis kattaus!
  Hyvää joulua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me päästään huomenna paljuun, toivon sen olevan uusi jouluperinteemme. Hyvää joulua! <3

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.