lauantai 27. tammikuuta 2018

Toimivan kodinhoitohuoneen tehoneliöt

Minulla on ollut luonnoksissa tämä kodari-postaus jo vaikka kuinka ja kauan. Syy julkaisemattomuudelle on se, että en ole saanut kuvatuksi tilaa jonka syy on se, että tilassa toimii vauvanhuoltopiste joka aiheuttaa sen, että kodari on usein kaaoksen vallassa. Nyt yhtenä päivänä otin itseäni niskasta kiinni ja siivosin kodinhoitohuoneen, aikamoinen villakoirakenneli siellä jo asustelikin!


Kodinhoitotila on oikeastaan syy sille, miksi emme löytäneet mieleistä pohjaratkaisua valmistalopaketeista vaan suunnitelimme itse koko talon. Kodarille oli kolme vaatimusta, jotka sulkivat pois melkein jokaisen valmispohjan:
1. Kodinhoitohuoneesta ei saa olla läpikulkua muihin tiloihin, varsinkaan kylpytiloihin
2. Tilan yhteydessä tulee olla vaatehuone
3. Kodarissa on oltava ulko-ovi

Nämä reilut kuusi neliötä saivat siis meidät ryhtymään oman talon suunnitteluun. Kodinhoitohuoneelle ei kuitenkaan haluttu uhrata kovin paljon tilaa ja se on tehokkaasti 360x170 cm kokoinen. Näihin sentteihin mahtuu hienosti kaikki tarpeellinen:
1. Pyykinpesukone ja kuivausrumpu
2. Siivouskaappi
3. Integroitu silityslauta
4. Suuri pesuallas
5. Paljon säilytystilaa
6. Hyvät pyykinkuivatustilat
7. Kurasyöppö

Tilasta on käynti pieneen vaatehuoneeseen, jossa säilyvat mm. lakanat, pyyhkeet ja 25 koristetyynyä, vieraspeitot ja pois sesongista olevat kengät ja huivit, remonttivaatteet ja pahvilaatikoittain muistoja elämän varrelta. Vaatehuoneen yhdistäminen kodinhoitohuoneeseen on ollut hitsin kätevä ratkaisu, sillä pestyt pyyhkeet ja lakanat päätyvät heti omalle paikalleen, kulkematta sohvan selkänojan kautta.

Kuivausrummun ansiosta pyykkinaruja ei tarvita, vaan aremmat vaatteet kuivuvat Oskarinoksilla ja rättipatterilla. Myös märät ulkovaatteet kuivuvat niillä nopeasti. Lattialämmityksen ansiosta kengät kuivuvat ja lämpenevät myös tilassa.Tasotilaa on reilun metrin verran ja se on ollut tosiaankin riittävä, nyt ei tasoille mahdu ajelehtimaan kaikkea tärkeää vaan niille tärkeillekin on täytynyt keksiä ihan omat säilytyspaikat. Yläkaapeissa säilyvät kodin puhdistusaineet tarvikkeineen, käyttöön odottavat kukkaruukut ja maljakot sekä joulu- ja muut sesonkikoristeet. Korkeassa siivouskaapissa asustelee höyrypesuri moppien kanssa ja imurikin sinne mahtuisi, mutta se haluaakin nykyisin asustella keittiön pöydän tuntumassa :D

Tällä hetkellä tasolla on vauvan tarvikkeita ja hoitotaso. Yhdessä laatikossa käyttövaatteet ja toisessa rasvapurkit, kuumemittarit, sakset ja muut tarpeelliset pikkutavarat. Nämä tehoneliöt taipuvat siis oikein kätevästi myös vauvanhoitotilaksi. Ison pesualtaan ansiosta vauvaa on helppo kylvettää ja pestä, kun joka päivä ei kylpyammeessa viitsitä käydä. Vauvan kannalta huoneen sijainti on myös passeli, täältä on suora näkyvyys keittiöön ja hyvä kuuluvuus lapsen leikkihuoneeseen. Jos öisin tarvitsee vaihtaa vaippa, on kodariin vain muutama askel. Kannellinen vaipparoskis on piilossa altaan alla olevassa kaapissa.

Ehdottomasti paras ratkaisu koko kodinhoitotilassa on kuitenkin kodinkoneiden sijoittelu! Olen vain reilun puolentoistametrin mittainen, joten pesutorni ei tullut kysymykseenkään ja pyykinpesukone ja kuivausrumpu ovat sijoitettu vierekkäin ergonomiselle korkeudelle. Näin ollen niiden alle jäi isot laatikot likapyykeille, toisessa on 40-asteeseen ja toisessa 60-asteeseen menevät. Tämä on osoittautunut niin hyväksi ratkaisuksi, että laittaisin saman järjestelyn myös uuteen kotiin. Tila näyttää siistiltä, kun erillisiä pyykkikoreja ei tarvita.

Siinäpä olikin ylistyspuhetta kerrakseen :D Mutta tällaiset toimivat arkiasiat tekevät elämästä aina asteen verran helpompaa! Toivottavasti sinulla viikonloput eivät ole pyykkipäiviä vaan rentoutumisen aikaa.
Hyvää lauantaita!

6 kommenttia:

 1. Onpa kaunis ja todella toimivan kuuloinen kodari! Täytyy pistää muistiin, jos joskus päästään itse rakentamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Suosittelen kyllä kaikille koneiden laittamista rinnakkain mielummin kuin päällekkäin.

   Poista
 2. Heippa!
  Todella hyvin suunniteltu tila! Kertoisitko mistä löysit kalusteet ja varsinkin nuo koneita kantavat kaapistot?! Kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kalusteet on pienestä keittiöfirmasta, mutta ihan perustavaraa ja varmaan löytyy jokaisesta keittiökalusteliikkeestä :)

   Poista
 3. Hei, kaunis kodari on ja etenkin toimiva, ja tuo vaatehuone samassa on loistava idea! Minua kiinnostaisi miksi kylpyhuone ei saanut olla kodarin yhteydessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haluan, että kylpytiloihin mennään pukuhuoneen kautta jotta ei haittaa jos pyykkikone on päällä tai lakanat odottavat tasolla silittämistä tms. Kodari ei aina ole niin tiptop :D

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.