perjantai 10. heinäkuuta 2015

Sähkönkulutus ja maalämpö

Uutta taloa rakentaessa kovasti päänraapimista aiheuttaa lämmitysjärjestelmä. Niihin on vaihtoehtoja vaikka millä mitalla, miten ihmeessä niistä osaa valita itselleen sen parhaimman. Minun on pitänyt kirjoittaa jo tuhat ja yksi kertaa meidän maalämmöstä ja sähkönkulutuskesta, joten nyt tulee pikkujuttu niistä. Käytän vertailuun kaverin saman ikäistä taloa, joka lämpenee suoralla sähköllä.
 • Meillä on asuinpinta-alaa 165 neliötä. // Kaverilla 100 neliötä.
 • Meillä on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Ei takkaa, 9kWh sähkökiuas. // Kaverilla on suorasähkö ja seinäpatterit. Takka ja puukiuas.
 • Meillä asuu kaksi aikuista. // Kaverilla asuu yksi aikuinen. (Meillä kuluu vettä yli puolet enemmän, esim. poreammeen vuoksi.)
 • Meillä on maakylmää hyödyntävä ilmastointi. (Jäähdytti koko kesän.) // Kaverilla on ilmalämpöpumppu, pääosin lämmitystä varten, mutta varmasti on käyttänyt sitä viilentämiseenkin.
 • Sähkön kulutus oli viime vuonna 11000kWh. // Kaverilla 12000kWh.
Suuren suurta eroa ei sähkönkulutuksessa ole, mutta jos verrokkikodit olisivat saman kokoiset, molemmissa takka, puukiuas ja ilmalämpöpumppu, niin ero kasvaisi jo suuremmaksi. Toki maalämmön perustaminen on kalliimpaa kuin suoran sähkön, mutta on siitä monia etuja mitä suorasähkölämmitteisessä talossa ei ole. Maalämpökaivosta saa ilmaiset kasteluvedetkin pihalle!

Edelleen täytyy myöskin hehkuttaa maakylmää hyödyntävää ilmastointia, se puhaltaa jokaisessa huoneessa ja on äänetön eikä aiheuta samanlaista ”tuulta” kuin ilmalämpöpumppu. Kotimme sisälämpötila on jokaisessa huoneessa täysin sama kesät talvet, 21–22 astetta. Ilmastoinnin ihanuudesta voit lukea lisää viime kesän postauksesta ››

Yhteenvetona ja omana henkilökohtaisena mielipiteenä suosittelen maalämpöä sähkölämmitykseen verrattuna ja laittaisin sen myös uuteen taloon (jos joskus vielä rakennamme). Takkaa en laittaisi uuteenkaan kotiin ja olen hyvilläni ettei sitä täälläkään ole. Pysyisin myös sähkökiukaassa. Takka ja puukiuas saavat kodin sitten joskus tulevaisuudessa kesämökiltämme :)

4 kommenttia:

 1. Moikka!
  Luin vähän vanhempia postauksia ja löysin kirjoituksen kissoista ja sisustuksesta.
  Jäin vielä miettimään onko teidän sohva pysynyt kuinka hyvässä kunnossa?:) Suosittelisitko teidän sohvan materiaalia kissa talouteen? :)
  Minulla on kolme kissaa jotka nauttivat hieman liikaakin sohvasta ja ovat tuhonneet sen aika pahasti..
  Kangas on sellaista josta kissa saa repimällä lankoja nousemaan.. Vaikka mitä keinoja olen yrittänyt ettei kissat sitä repisi niin tuntuu, että peli on jo menetetty :D Huonoin mahdollinen kangas kissojen kanssa..
  Uutta sohvaa olen ostamassa kun nuorin kisu oppii käytöstavoille ja olen hieman pohtinut tuon tapaista kangasta mitä teidän sohva näyttäisi olevan. Olisi kiva kuulla miten sohvan ja kissojen kanssa on pärjätty:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sohva on pysynyt yllättävän hyvässä kunnossa, vaikka kissat siihen terottavat kynsiään. Hyvin pieniä jälkiä on nähtävissä, jos tutkailee oikein läheltä. Kangas on muistaakseni alcantara, ja se on tosi kestävä ja tahrat on helppo pyyhkiä siitä pois. Seuraava sohvamme olisi ehdottomasti samaa kangasta!

   Poista
 2. Huiput nuo teidän lukemat, kyllä maalämpö selkeästi antaa suurta etua! :) Mutta Syhi, takka! Mieti nyt, voisitte käpertyä miehen ja kisun kanssa takkatulen lämpöön, kuunnella ritisevää tulta ja vaikka valmistaa jotain herkkua tulipesässä - eikö houkuttele! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä, joka rakastan viileää, olisin ulkona lumihangessa Catin kanssa, kun mies käpertyisi kissujen kanssa takkatulen ääreen :D

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.