keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Ihana ilmastointi

Sisäilma vaikuttaa suuresti asumismukavuuteen ja viihtyvyyteen. En ole kuuman ystävä vaan oikein reilusti talvi-ihminen joten kesäkelit välillä koettelevat minua, mutta onneksi vain ulkona. Meillä on koko kodin kattava ilmastointi joka puhaltaa ilmanvaihtokanavista raikasta viileää ilmaa. Tykkään!Ulkona on niin kuumankosteaa, että säämittari luulee, että siellä sataa :D

Koneellinen ilmanvaihto on pakollinen uusissa talossa, mutta ilmanvaihto ei jäähdytä vaan ainoastaan kierrättää ilmaa. Meillä kodin lämmitystä hoitaa maalämpöpumppu ja sen kyljessä on maakylmää hyödyntävä ilmastointilaite (joka on iv-koneen yhteydessä). Teknisessä tilassa ilmastointilaite ei tarvitse paljoa enempää tilaa kuin ilmanvaihtokonekaan, vaan ne ovatt samassa pömpelissä. Koska ilmastointi käyttää ilmanvaihdonkanavia, niin mistään ei huomaa ilmastointia, paitsi siitä että täällä on aina sopivaa! Ilmanvaihdon takia joka tapauksessa pitää olla katossa niitä valkoisia räppänöitä. Ilmastointiin saa kytkettyä erillisiä sisäyksiköitä ilmalämpöpumpun tapaan jos ilmanvaihtoräppänät eivät syystä tai toisesta riitä.

Ilmastointi ei siis tarvitse rumia sisäpumppuja tai ulkoyksiköitä (kuten esimerkiksi ilmalämpöpumppu) eikä ilmastointi pidä juurikaan ääntä, hyvin hiljaista hurinaa lukuunottamatta. Ulkona ja sisällä on huomaamattomia antureita ja niiden avulla ilmastointi säätää sisäilman aina sopivaksi, noin 22-23 asteiseksi. Parasta ilmastoinnissa on kuitenkin se, että koko kodissa on tasainen huonelämpötila. Ilmalämpöpumppu ei meidän sokkeloisessa kodissa oikein pystyisi viilentämään tasaisesti.

Seinäpaneli on pieni, mutta täynnä säätömahdollisuuksia. Kuvassa näkyy, että ulkona on todella kuuma, kone puhaltaa sisään 21,6 asteista ilmaa ja poistaa samalla sisältä 24,6 asteista. Sisälämpötila on 22,7 astetta.

No kuinka ilmastointi sitten toimii ja mitä on maakylmä? Yritän selittää sen oman ymmärrykseni rajoissa. Maalämpöpumpun putket kiertävät syvällä maan uumenissa ja putkissa kiertää nestettä joka lämpenee maan sisällä ja nousee taloon maalämpöpumpulle. Pumppu käyttää tätä lämpöä veden ja kodin lämmittämiseen jolloin nesteestä otetaan lämpö. Kun neste on "imetty" kylmäksi se lähtee takaisin maan sisään hakemaan uutta lämpöä. Meillä maalämpöputket kiertävät ilmastointikoneessa ja kun neste on kylmää niin ilmastointi hyödyntää sitä ilman viilentämiseen. Viileä ilma on siis tavallaan maalämpöpumpun kaupanpäällistä.

Ilmastointikone on myös niin viisas, että jos ulkona on viileämpää kuin sisällä niin se puhaltaa ulkoilmaa sisälle, eikä vaivaa maalämpöpumppua suotta. Siltikään se ei tarvitse erillistä ulkoyksikköä.

Ilmastoinnin lämpötilaa sekä puhallusnopeutta voi säätää paljon joten joka kotiin löytyy varmasti oikea lämpötila. Tykkään nukkua viileässä joten aina illalla laitamme reilummin puhallusnopeutta (=kovempi hurina) ja päivällä taas laskemme sitä (hurinaa ei kuule).
Halusin jakaa tätä ilosanomaa täällä blogissa, koska moni rakentaja ei välttämättä tiedä, että maalämmössä on myös tämä toinen hieno puoli! En osaa sanoa hankintakustannuksista juuta enkä jaata, olettaisin ilmastointikoneen olevan ilmalämpöpumppua jonkin verran kalliimpi, mutta molemmista minulla on kokemusta ja ilmastointi hakkaa pumpun sata nolla. Sähköäkään ilmastointi ei kovin paljon vie (kuten ei maalämpökään), meidän sähkönkulutuksemme on noin 11000 kWh vuodessa (n. 165 neliöinen talo). Tammikuussa meni 1500 kWh ja kesäkuussa 600 kWh. Tänä vuonna sähköä on kulunut 6700 kWh.

Ilmastointi-/ilmanvaihto: Pelican eco EDW-CG (lisää tietoa klikkaamalla)
Maalämpöpumppu: Thermia Diplomat Optimum G2 (lisää tietoa klikkaamalla)
Rakennusvaiheessa ilmastointi tulee huomioida ilmanvaihtokanavien kunnollisella eristämisellä.


4 kommenttia:

 1. Jos joskus rakennamme omakotitalon, niin tuollainen ilmastointi-systeemi olisi varmasti kyllä harkinnan alla : ). Asumme tällä hetkellä 70-luvun kerrostaloasunnossa, jossa ei mitään ilmastointeja ole. Siksi meidän oli pakko hankkia ilmalämpöpumppu, joka tekee asumisesta miellyttävää. Vaikka sekä sisä- että ulkoyksiköt eivät kumpikaan ole mitenkään kivan näköisiä, niin kyllä tuon pienen esteettisen haitan kestää, kun sisällä voi olla rauhassa ilman hikinoroja : ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmalämpöpumppu on kyllä oiva keksintö vanhempiin asuntoihin. Harmi, että ilmastointia ei voi asentaa jälkikäteen vaan se pitää tehdä jo rakennusvaiheessa. Meidän vanhassa kodissa oli ilmalämpöpumppu jonka asensimme heti muutettuamme. Pumppu lisää asumismukavuutta rutkasti.

   Poista
 2. Voi, kylläpä olisi ollut viime yön kuumuudessa peppuroidessa käyttöä tällaiselle systeemille! Meillä on juurikin perinteinen yhdistelmä, koneellinen ilmanvaihto + ilmalämpöpumppu. Isäntä ei kovin mielellään yöaikaan pidä pumpun viilennystä päällä, sillä meinaa tulla viimasta kipeäksi. Viime yönä ähisi ja puhisi kuumuuttaan kuitenkin siihen malliin, että minun oli pakko käskyttää laittamaan laite päälle, ja kaukosäätimen viereenhän tuo taisi tyytyväisenä nukahtaa. :D

  Maalämpöjärjestelmää mietittiin rakentaessa meillekin, kun kallio on ihan tuossa pintamaiden alla. Mutta kun tarkoituksena on jokusen vuoden päästä ruveta taas uuteen rakennusprojektiin, ei investointi olisi oikein ehtinyt kannattaa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastoinnissa on sekin hyvä puoli, ettei tule ilmalämpöpumpun tyylistä viimaa. Viimoiseen kotiin sitten se ilmastointikin jo kannattaa laittaa :)

   Poista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.