tiistai 25. helmikuuta 2014

Sauna

Tuli mieleeni, että sauna on vilahdellut blogissa hyvin pintapuolisesti. Niimpä päätin tehdä hieman kattavamman postauksen saunasta, joka on perheessämme aktiivisessa käytössä.


Saunan teki meille timpuri-ystävämme ja työn laatu on erittäin hyvää. Jokainen sauma ja nurkka on just eikä melkein! Minulla oli toiveena listaton sauna ja sellaisen sain. Lauteet ovat L-muotoiset ja halusin sisäkulman jiiriin, sekin onnistui yli odotusten. Kaikki puupinnat ovat tervaleppää, eikä vielä vuoden saunomisen jälkeen niissä ole nähtävillä mitään pinttymiä. 

Halusimme saunan ja kylpyhuoneen väliin lasia, jotta valo pääsee kiertämään kivasti koko tilassa. Päädyimme karmittomaan oveen ja oven päälle ja viereen laitoimme vielä pienet lasit. Lasit ovat toisissaan kiinni pienellä liittimellä. Kattoon ja seinään lasit ovat kiinnitetty alumiinilistalla.Valaistus on hoidettu kolmella pienellä upotetulla ledillä, jotka asennettiin kiukaan yläpuolelle valaisemaan laattojen kaunista pintaa. Lauteiden alla on erikseen vielä tehokas valo siivoamista helpottamaan. Poreammeen yläpuolella on saunan ledien kanssa saman kytkimen perässä toiset kolme samanlaista valoa. Lisäksi kylpyhuoneessa on kolme himmennettävää spottia. Näillä yhdistelmillä saa mukavasti aikaan sopivia tunnelmia eri tilanteisiin.


Pidän kuumista löylyistä ja saunassamme on parasta se, että se lämpenee 45 minuutissa noin 75 asteiseksi ja löylyä heittämällä saa todella rapsakan lämmön. Kiuas on yhdeksän kilowattia ja laatta- sekä lasiseinät hieman verottavat sen tehoa, kuitenkin lämpöä riittää ja hiki tulee. Kiukaan ohjauspaneli on eteisessä, siitä se on kätevää napsauttaa päälle. Ajastus on osoittautunut myös oikein tarpeelliseksi ominaisuudeksi.

Saunajakkara on siro ja sitä on helppo liikutella. Se on myös tarpeeksi suuri, jotta siihen on mukava ja tukeva astua. Jakkaran koko on 105 x 55 cm. Ylälauteen syvyys on 65 cm ja alalauteen 50 cm. Ylälauteen sivut ovat 115 cm, joten saunaan mahtuu viisi henkilöä oikein hyvin ja pieniä peppuja kuusi. Laattaseinän ja lauteiden väliin on jätetty kiukaalle noin 50 cm tilaa. Saunassa on reilu neljä neliötä (230 x 180 cm), joten se on hyvin tilava kahden ihmisen käytössä.Jospas sitä illalla vaikka lämmittäisi saunan!

10 kommenttia:

 1. Kaunis sauna! :) Aina ihana nähdä, kun ammattilainen tekee siistiä ja yksityiskohtaista jälkeä. :) Ja tuo valoisuus on kyllä mahtava ikkunan kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen samaisella timpurilla tämän jälkeen teettänyt kaikenlaista muutakin, koska laatu on niin erinomaista.

   Poista
 2. Aivan ihana sauna teillä, niin upea!!! :) Ja todella ihanaa tuo valoisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yleensä saunomme iltaisin, jolloin luonnonvaloa ei enää ole saatavilla. Silloin on kiva luoda tunnelmaa kylpyhuoneen himmennettävillä valoilla :)

   Poista
 3. Komppaan edellisiä, kaunis sauna. Me tässä arvotaan puulajien välillä, haapaa vai tervaleppää. Luulin, että tervaleppä olisi pikkusen tummempaa, mutta ainakin näissä kuvissa näyttää hyvin samanväriseltä kuin haapa. Ehkäpä tuokin asia avautuu kun käy ihan livenä katsomassa paneeleita. Huomaan, että sitä yrittää hoitaaa mahdollisimman paljon asioita virtuaalimaailmassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin aluksi varma, että laitamme haapaa, mutta niin vain mieli muuttui kun haimme molemmista yhdet laudat kotiin. Haapa oli kotona ihan keltaista, enkä pitänyt siitä yhtään. Väliaikaiskodissamme oli haapaa ja siellä se oli kivan näköinen. Älä siis luota vielä siihenkään, mille ne kaupassa näyttävät :)

   Poista
 4. Kyllä passaa tuolla löylytellä! :)

  VastaaPoista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.