perjantai 14. helmikuuta 2014

Mietteitä omasta kodista

Olemme asuneet tässä kodissamme vuoden ja muutaman päivän päälle. Vuosipäivä oli 3.2. joka sattui Thaimaan reissun kohdalle. Tämä vuosi on ollut hyvä ja monellatapaa mieleenpainuva. Nyt viimein tuntuu, että olemme löytäneet oman kodin, jossa voimme asua loppuelämän. Uusi kotimme on osoittautunut aikalailla täydelliseksi meille. Pohjaratkaisu varsinkin on paras mahdollinen.



Pohja on suunniteltu itse, arkkitehti vain tarkisti sen ennen rakennushommiin ryhtymistä, mitään muutoksia siihen ei kuitenkaan tarvinnut tehdä. Pohjan suunnittelu oli projektina haastava, kyseessä oli kuitenkin eniten kotiin ja taloon vaikuttava asia. Suunnittelu aloitettiin listaamalla asioita mitä kodissa pitää olla ja mitä ei saa olla. Yritimme ensin etsiä valmista pohjaa talopakettifirmoista, mutta yksi kriteeri poisti todella paljon valmisratkaisuja listalta. Minulle oli erittäin tärkeää, että kodinhoitohuoneen läpi ei kuljeta muihin tiloihin, usein kylpytilat sijaistevat vasta kodinhoitohuoneen jälkeen. Minä halusin ehdottomasti saunanpukuhuoneen. Kodinhoitohuoneen halusin sijoittaa mahdollisimman syrjään. Tähän ratkaisuun olen erittäin tyytyväinen.



Toinen suuresti asumiseen vaikuttava asia on ikkunoiden koko ja määrä. Luonto ja luonnonvalo on meille tärkeää, joten panostimme ilmansuuntiin hyvinkin paljon. Koko tontti on valittu ilmansuuntien perusteella. Takapiha on etelän puolella, joten olohuoneen suurista ikkunoista tulvii valoa koko päivän.



Tonttia valitessa toiseksi tärkein asia oli naapureiden sijoittuminen. Nyt meillä on yksi aitanaapuri sekä vastapäätä taloamme on naapuri. Naapureiden sijoittumisesta johtuen halusimme L-muotoisen talon, näin terassimme on todella rauhassa ja piilossa.


Tontin miinuspuoli on sen sijoittuminen rinteeseen. Toisaalta se on hyvä asia, eritasoihin sijoitettu piha on mielenkiintoinen ja täynnä mahdollisuuksia, mutta miinuksena rinnetontin muokkaaminen on paljon kalliimpaa tasamaatonttiin verrattuna.

Tämä oli ensimmäinen rakentamamme talo ja paljon asioita on opittu tässä projektissa. Jos rakentaisin nyt talon, mitä tekisin toisin:
 • Talon koko: Neliöitä on runsaasti ja niistä voisi muutaman nipistää. Keittiötä voisi hieman kaventaa, aulatilakin kestäisi parin neliön kutistamisen. Tekninentila saisi olla hieman isompi kuten myös vaatehuone (voiko vaatehuone olla koskaan tarpeeksi iso?) Toisaalta nuo muutamat "hukkaneliöt" eivät haittaakaan.
 • Vesiposti: Olisi ollut viisasta laittaa kolmas autokatoksen seinään.
 • Katto: Miehen tahdosta meillä on tiilikatto, minusta konesaumattu peltikatto olisi hienompi. Antaisin kuitenkin edelleenkin periksi tässä asiassa miehelle, koska tiilikatossa ei ole mitään vikaa.
 • Pistorasiat: Lisää näitä, varsinkin ikkunoiden yläpuolelle jouluvaloja varten.
 • Etupihan terassi: Katettu terassi on ulko-ovelta talon kulmalle asti jolloin portaat jäävät katetun osuuden ulkopuolelle. Uudelleen tehtynä sijoittaisin portaat katon alle.
Entäpäs ne parhaimmat asiat:
 • Pohjaratkaisu, varsinkin huoneiden sijoittuminen toisiinsa nähden.
 • Paljon suuria ikkunoita.
 • Neljä ulko-ovea, jokaisella ilmansuunnalla. Kiva päästä sisältä jokaiselle puolelle taloa. (Lisäksi minulla on voimakas tulipalonpelko, useat ovet tuovat turvallisuuden tunnetta.)
 • Makuuhuoneiden koot ovat hyvät (9, 11, ja 2x13 neliötä). Meidän makuuhuoneessa ainoastaan nukutaan, joten 11 neliötä on siihen sopiva. Isoimmat huoneet ovat "lastenhuoneita". Pienin on työhuone, eikä se tarvitse enempää tilaa.
 • Valaistuksen automatiikka, varsinkin ulkona se on todella hyvä, että valot syttyvät ja sammuvat itsestään.
 • Kylpytilojen "järjestys" on hyvä, kun kaikki omassa osastossaan. Iso kylpyhuone, wc ja sauna vierekkäin, saunan pukuhuoneesta käynti näihin tiloihin.
 • Kaksi vessaa on erittäin hyvä asia.
Sisustuksen osalta ollaan ihan hyvällä mallilla. Eniten kesken on tuulikaappi, sinne on tulossa parempi matto sekä penkki ja kenkiensäilytyskaluste, kunhan joku sen rakentaisi. Myös makuuhuoneemme sängynpääty on vielä suunnittelupöydällä, tahtoisin sen mahdollisimman pian, mutta emme ole viitsineet sitä talven aikana rakentaa. Pukeutumishuoneen matto on väliaikainen. (Voiko vielä vuoden jälkeen sanoa näin?) Olohuoneen jalkalamppuun en ole vieläkään tyytyväinen. Haaveitahan on vaikka millä mitalla, ruokapöydän päälle uusi valaisin, Milk-valaisin johonkin, uudet ruokapöydän tuolit, uusi työhuoneen tuoli, saunanpukuhuoneen uusi matto, lottovoitto...



Rakentamisessa ja sisustamisessa emme tinkineet mistään, koska rakensimme kotia meille. Tätä ei ole tarkoitus myydä ja tällaisilla ratkaisuilla omia rahoja voisi olla vaikea saada takaisin. Halusimme kahden mahduttavan poreammeen ja hankimme sen. Halusin kuivapuristelaatat lattioihin, jotka ovat hinnaltaan moninkertaiset "tavallisiin" laattoihin nähden. Isomman vessan kultainen seinälaatta oli ihan poskettoman hintainen. Halusin pengertää etupihan muurilla. Laitoimme kolme suurta liukuovikaapistoa. Meillä on koko kodin kattava ilmastointi (ilmanvaihdon lisäksi). Meillä on täydellisen sileä, super-ihana sisäkatto. Tapettien rullahinta oli melkein sata euroa.

Mutta! Minusta jokainen ratkaisu on ehdottomasti kannattanut. En pidä niitä kuluina vaan investointeina. Rakastan kotiamme <3




Rakastan myös teitä ihanat lukijat, hyvää ystävänpäivää!

13 kommenttia:

 1. Mieluummin paljon väliaikaisratkaisuja, kuin nopeasti tehtyjä hankintoja, joista ei sitten loppujenlopuksi pidäkään. :) meillä taas on paljon tyhjää seinää ja lattiaa, koska ei ole täydellisiä tauluja ja mattoja löytynyt. Melkeinpä kaikki lamput ovat väliaikaisia, vielä puolentoista vuoden asumisen jälkeenkin. Turha sitä on hötkyillä :D
  LifeofJo

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä todellakin. Ostimme alkuun monia Ikean halpoja kalusteita joita olemme sittemmin vaihtaneet kalliimpiin hankintoihin. Matot ovat ehkä vaikein asia ikinä :D

  VastaaPoista
 3. Tosi kiinnostavasti ja fiksulla otteella olet koonnut pointteja! Takapihan suojaisaa terassia kadehdin, tuollainen olisi huippu! :) Niin, ja poreammeenkin voisin meille ottaa. ;)

  VastaaPoista
 4. Niin ja äh, se tärkein meinasi unohtua: IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ! <3

  VastaaPoista
 5. Ihanaa ystävänpäivää myös sinulle <3

  VastaaPoista
 6. Teillä on kyllä tosiaan ihana määrä luonnonvaloa kodissanne. :) Lisäänkin samalla suosikkiblogien joukkoon.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi! Tulen tutustumaan sinun blogiisi :)

  VastaaPoista
 8. Tätä oli kyllä ilo lukea! Meillä oli jo rakennusprojekti alkamassa, mutta nyt päätettiin vielä odottaa hetki ja katsoa mitä me oikeasti halutaa. Paljon oli niitä asioita mitä mekin mietittiin. Ja hyvä pointti oli tuo, ettei kodinhoitohuone olisikaan pesuhuoneiden lähellä. En ollutkaan tuota miettinyt. Silloin saisi olla ne pyykkirumpat siellä ihan rauhassa :D

  VastaaPoista
 9. KHHn syrjäinen sijainti on osoittautunut kaikella tapaa hyväksi, tämänkin päivän siellä on lojunut puhtaita ja likaisia pyykkejä. Joulun jälkeen koristeet varttuivat siellä tovin inspiraatiota niiden järjestelyyn. Oma koti usein rakennetaan "loppuelämän" kodiksi, joten siitä loppuelämästä kannattaa jokunen tovi uhrata kodin suunnitteluun :)

  VastaaPoista
 10. Tämäpäs oli mielenkiintoinen postaus:)! Tosi kiva oli lukea! Teidän koti vaikuttaa ja näyttää kyllä aivan ihanalta♥

  VastaaPoista
 11. Kiitos <3 Alkuun minun piti ihan kevyesti kirjoitella ensimmäisestä asuinvuodesta, mutta tekstista tulikin aika syväluotaava :)

  VastaaPoista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.