maanantai 21. huhtikuuta 2014

Toivepostaus: kissat & sisustus

Sain ihanan sähköpostin blogini lukijalta jossa hän toivoi postausta kissoista ja sisustuksesta, millä tavalla kissat vaikuttavat kodin sisustukseen. Varoituksen sana, että nyt tulee paljon asiaa. Tämä asia on ollut meillä suuressa mietinnässä ja paljon asioita on tehty vain ja ainoastaan kisujen takia. Ihan siitä lähtien, kun aloimme suunnittelemaan talon pohjaratkaisua.

Vanhassa kodissamme oli saunaosasto. Keittiöstä oli käynti saunan pukuhuoneeseen ja sieltä pesutiloihin. Me emme ole alun yrittämisen jälkeen voineet nukkua kisujen kanssa samassa tilassa joten aika pieninä ne teljettiin yöksi saunaosastolle. Tämä siksi, että kissat nukkuvat aina minun päälläni ja selkärikkoisena se tekee minut melkoisen kipeäksi. Vaikka siirrän kisut kainaloon niin hetken päästä ne kiipeävät taas päälleni. Uutta taloa suunniteltaessa oli selvää, että kissoille tehdään oma siipi. Tässä kodissamme kissat yöpyvät kaakkoissiivessä, joka kattaa työhuoneen, saunan pukuhuoneen ja kylpytilat. Kissoilla on siis käytössä kaksion verran omaa tilaa.

Tuulikaappi on myös ehdoton kissakodissa. Meidän vilpertit ovat mestareita karkaamaan, joten kotoa lähtiessä on hyvä saada tuulikaapin ovi kiinni jolloin palatessa voi olla turvallisin mielin siitä, että kisut eivät ole heti oven takana varttumassa. Kaikki ulko-ovemme on varustettu ikkunalla, jolloin on helppo tiirailla ulkopuolella uskaltaako sisään astua.Kisujen hiekkalaatikko ja raapimispuut ovat sijoitettu työhuoneeseen jotta ne ovat kisujen saatavilla päivin ja öin. Eläinten kanssa on tärkeää, että asiat pysyvät mahdollisimman muuttumattomina, joten hiekkalaatikon pitää olla aina samassa paikassa. Historia on opettanut myös sen, että kissan hiekkalaatikko kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas märkätiloista, koska hiekka tekee kastuessaan laattapinnoista aivan järkyttävän. Kissanhiekka ei millään maailman konstilla pysy vain laatikossa vaan se kulkeutuu pitkiäkin matkoja. Olen varma, että kisuilla on pienet lapiot ja kottikärryt jolla ne saavat hiekan kulkemaan sujuvasti koko taloon. Meillä imuroidaan ihan joka päivä, joskus kahdestikin. Robotti-imuri on maailman paras keksintö (lue marraskuun postaus).


Kisut syövät saunan pukuhuoneessa, sillä ruokailua ja veskiä ei pidä sijoittaa ihan vieretysten, enhän minäkään syö vessassa. Saunan pukuhuoneessa on helposti puhtaanapidettävä laattalattia joka on oivallinen ruokailun kannalta. Nämä hurjat saalistajat riepottelevat ruokaansa pitkin lattiaa ja seiniä. Kissojemme ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi raakaruuasta ja verisiä lihanraahamiisjälkiä on usein lattiassa. Myös vesikuppi on kaatunut enemmän kuin kerran, laattalattia ja vedeneristys on senkin puolesta oivallinen.

Kissojen huoneeseen haaveilen Pappelinan mattoa ja aionkin sen tilata kesän jälkeen. Ennen tilassa oli aivan ihana Annon Viiru-matto, mutta se oksennettiin ja raavittiin ihan kamalaan kuntoon alle puolessa vuodessa. Karvalankamatot ovat hyviä kisuperheissä, sillä raapimisjäljet eivät näy niissä hyvin. Vaikka kissoilla on raapimispuut niin he teroittavat kynsiään moneen muuhunkin paikkaan. On virheellinen ilmaisu, että kissa teroittaa kynsiään vaan raapiessa se merkkaa ikäänkuin reviiriään. Kissan luontaiseen käytökseen kuuluu siis raapiminen ja se on mahdotonta saada loppumaan. Meillä on raavittu uusi sänkymme ihan hirmuiseen kuntoon, myös sohva ja ruokapöydän tuolit ovat saaneet osansa. Seuraava suurempi kalustehankinta on luultavasti uudet tuolit, sellaiset joissa kynsiminen ei näy. Emme myöskään laittaneet uuteen kotiin montaa tapettiseinää, sillä tapettiin uppoaa pikkukynnet melkoisen hyvin.

Kaikki verhomme roikkuvat joko purjerenkailla tai tankokujasta ripustettuina, sillä nipsuverhot tippuvat useita kertoja viikossa. Monet muutkin asiat tippuvat helposti, joten koristeiden ja kasvien sijoittelua pitää aina miettiä jokunen tovi. Kapeat tauluhyllyt ovat oivallisia, sillä sinne kisu ei mahdu hyppäämään. Muutaman kerran pöydällä ollut kukkamaljakko on kaadettu jolloin vesi on valunut laminaatille. Luulen, että ensimmäinen isompi remontti joka taloon tehdään on laminaatin vaihtaminen johonkin toiseen materiaaliin.

Meidän kisut ovat rodultaan Cornish Rexejä ja rodulle on ominaista hirmuinen mielenkiinto ja innostus aivan kaikkea kohtaan. Rexit rakastavat jokaista uutta asiaa ja esinettä joka kotiin päätyy. Myös jokaista uutta ja vanhaa ihmistä rakastetaan aivan ylenpalttisesti. Rodun ehdoton plussa on turkin pituus. Tai oikeasti lyhyys. Turkki on supersileää ja lyhyttä eikä siitä tartu karvaa edes mustiin tekstiileihin. Karvaongelma on siis ainoa, jota kisulimme eivät aiheuta.

Vaikka kisujen kanssa eläminen vaatii kaikenlaisia huomiointeja niin en haluaisi elää päivääkään ilman näitä rakkaita perheenjäseniä. Mieluummin otan kisut huomioon sisustuksessa kuin taistelen niiden luontoa vastaan. On helpompaa valita kissaystävällisiä ratkaisuja kuin korjata jotakin asiaa usein. Kisut ovat läsnä jokaisessa päivässä, ilossa ja surussa. Koskaan ei tarvitse olla yksin, sillä nämä juttukaverit kuuntelevat mielellään ja vastailevatkin kysyttäessä. Kissat osoittavat rajoittamatonta rakkautta ja ne ovat aitoja jokaisessa tilanteessa. Ne hauskuuttavat ja pelleilevät ja niiden kanssa voi leikkiä monia kivoja leikkejä. Talo ilman kissaa ei ole koti <3 Kissan kanssa on helpompi elää kuin ilman kissaa!


15 kommenttia:

 1. Huippu postaus! <3 Teidän kisulit on kyllä virkeitä tapauksia - näiden rinnalla meidän kotipaikan maatiaismirrit on yksiä laiskimuksia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Sisäkissat ovat varmaan aina hieman raisumpia tapauksia kuin ulkokisut. Reviiri rajoittuu niin pieneen tilaan ja kaikki aktiviteetit pitää saada mahtumaan sisälle :D

   Poista
 2. Ihana postaus <3 Säikähdin aluksi tuota kolmatta kuvaa kun katsoin pikaisesti että apua mikä käärme sieltä suusta roikkuu! :D Meillä kissa teroittaa terassin kaiteisiin kynnet, joka aamu kun pääsee ulos niin ensimmäisenä alkaa kynsien teroitus-operaatio. sisällä onneksi saa olla seinät ja matot rauhassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tuo kuva on ihan kamala, siksi se olikin pakko laittaa :D Ulkoilevat kisut jättävät varmaankin herkemmin sisustuksen rauhaan, sisäkissalla ei paljon ole vaihtoehtoja. Mutta ihan sulassa sovussa meillä elellään :)

   Poista
  2. Puita olis kyllä vaikka kuinka paljon talon ympärillä johon vois kynnet teroittaa mutta ei.. aina niihin kaiteisiin :D Joku niissä viehättää!

   Poista
  3. Ehkä terassi on sitten enmmän sitä omaa reviiriä :D Meilläkin on kaksi raapimispuuta, mutta tuolit ja sänky silti vievät aina voiton..

   Poista
 3. Ihanasti olette miettineet teidän kodissa kissoja! Meillä taitaa olla tosi kova jöö meidän kissoille. Meidän kissat eivät nuku sängyssä yöllä eikätkä etenkään raavi sohvaa. Koulutus on hoidettu "puhumalla kissaa". Epäsuotuisan käytöksen ilmetessä sähisemme kissoille, ja se on toiminut. Alkuun tosin meni melko monta yötä sähistessä.... Ja kehumme aina huomatessamme kissan raapimapuun ääressä (menevät sinne siis välillä saadakseen vain kehuja). Ainoa poikkeus on lukunurkan juuttimatto, johon toinen kissa käy suivaantuessaan teroittelemassa kynsiä. Mulkaisee vielä oikein, että suhise sinä siellä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on yritetty ihan kaikkea. Olen jopa purrut kissaa suutuspäissäni :D Ruokapöydälle yritimme opettaa jopa niin, että pöytää kiersi teippi tartuntapinta ylöspäin ja aina kisun hypätessä pöydälle teippi tarttui turkkiin. Ei mitään vaikutusta kuukaudenkaan jälkeen. Kehuminen on auttanut vähän ja meilläkin kerjätään kehuja raapimispuuta käyttämällä. Heti jos kisun suututtaa (häätää esim. pöydältä) niin se juoksee selkä köyryssä teroittamaan kynsiä sohvaan. Kun menen kisua kohti toruakseni se alkaa lierutella matolla. Meidän talossa määrää siis nelijalkaiset ja aika kovalla jööllä määräävätkin :D

   Poista
 4. Olipa ihana postaus, vaikka meillä ei kissoja olekaan :) Meillä on myös jouduttu miettimään sisustusta tuon koiran takia. Siitä lähtee ihan älyttömästi karvaa, joten meillä on mm. sen takia valkoinen laminaatti, ettei valkoiset karvat näy niin hyvin. Samoin valkoinen nahkasohva on helppo pitää puhtaana karvoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinperheet osaavat arvostaa hyvää imuria ihan eri tavalla kuin ei-eläinperheet :D Vanhemmillani on iso musta koira josta lähtee paljon karvaa, he ostavat uuden imurin joka toinen vuosi kun entinen sanoo aina sopimuksensa irti.. Mutta nämä ovat mitättömän pieniä miinuksia eläimen plussiin nähden <3

   Poista
 5. Aivan ihana postaus!!!! ♥ ♥ Ja ihana tuo puun muotonen kiipeilypuu!! ♥ Kyllä nuo karvakaverit vaan niin muuttavat sisustusta ja kaikkea elämässä, ja vaikken toki voi sanoa että iso (kamalan värinen) kiipeilypuu tai juoma-automaatti olisi hehkeitä silmille. Niin karvalasten takia kyllä ei edes mieti etteikö niitä olisi. Koska ne rakastavat niitä ♥ Ihanaa sunnuntaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kyllä tuommoinen mokoma nelijalkainen aika hyvin saa äitin ja isin oman pikkutassun ympärille :)

   Poista
 6. voiko tuota kiipeilytelinettä saada jostain, tosi kaunis.

  VastaaPoista
 7. Kiipeilyteline on ostettu aikanaan Ikeasta ja enää sielä ei taida olla mitään eläintuotteita :(

  VastaaPoista
 8. Kommentoin näin pari vuotta myöhemmin kun eksyin blogiisi, mutta oli ihana postaus. :) Olen samaa mieltä, että talo ilman kissaa ei ole koti ja kissan kanssa on helpompi elää kuin ilman kissaa! Btw mistä tuo harmaa nojatuoli (6. kuva Anno-maton kanssa) on ostettu? :)

  VastaaPoista

.:| Kommentit ilahduttavat aina! |:.