tiistai 29. huhtikuuta 2014

Hyvää vappua!

Tulin toivottelemaan vaput jo nyt, sillä huomisesta alkaen on tiedossa kaikenlaista vappu-tohinaa. Huomenna juhlistamme vappua miehen kanssa hyvin syöden ja ehkä hieman simaa nautiskellen. Torstaina kummitypsykkäni perheineen tulee meille grillailemaan ja chillailemaan. Pienen neitosen toiveissa on myös päästä poreammeeseen. Perjantai on minulla vapaa, joten ihana pitkä viikonloppu taas tiedossa. Yhtä lomailua nämä viikot! Pyörähdämme varmasti myös appivanhemmillani sekä minun perheeni luona. Haaveilen, että pikkusisko#3 leipoo vapuksi munkkeja, maailman parhaita <3

Prismasta löysin aika täydellisiä vappukoristeitakin :)





Näiden kuvien myötä ihanaa vappua jokaiselle!

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Pihamuurit

Olen saanut kyselyä muureistamme ja niiden tekemisestä joten tuumiskelin, että muurit ansaitsevat oman postauksensa. Näin kesän kynnyksellä ajankohtakin on sopivin. Pihamme on vielä todella keskeneräinen joten kuvat eivät ole hirmuisen kauniita. Tänä kesänä piha edistyy taas jonkin verran, joten syksyllä sitten on luvassa jo hieman kauniimpia pihakuvia.

Etupihamme on rajattu ajotiestä muurilla. Tie on mäessä joten muurin tehtävänä on suoristaa pihaa.

Meillä on rinnetontti ja lisäksi naapuritontti on huomattavasti korkeammalla meidän pihaamme nähden. Tästä syystä olemme pengertäneet pihaamme erilaisilla muureilla. Ylä- ja alapihamme välissä on luonnokivimuuri joka on kasattu tontiltamme löytyneistä kivistä. Kaivinkone pyöritteli niitä yhden päivän paikoilleen ja tykkään niiden luonnollisesta ulkonäöstä paljon. Luonnonkivimuurin parina on käytetty vaalean harmaata HB-vallikiveä. Koska olemme joutuneet rakentamaan muureja paljon, halusin niistä erilaisia. Jos kaikki olisi samaa vallikiveä niin lopputulos voisi olla aika tylsä. Nyt luonnon kiven rento ilme ja vallikiven särmä pinta tuovat kivaa eloa pengerryksiin. HB-vallikiven puolet ovat erilaisia, toinen sileä ja toinen röpelöinen joten eri ilmettä saa samalla kivellä. Minä tykkään enemmän sileästä puolesta.

Meidän ja naapuritontin rajalla on korkea muuri ja säleaita.

Luonnokivimuuria ei sen kummemmin tarvinnut perustaa tai asentaa, sen kun vain sommitteli kivet paikalleen. Vielä pitäisi tilkitä muurin suurimpia aukkoja pienemmillä kivillä, joita on säilössä takapihan perukalla. Aijon myös istuttaa kivikkokasveja lunnonkivien rakoihin.



Vallikivestä tehtyä muuria on pihallamme kolmessa paikassa. Etupihalla muuri rajaa nurmialueen ajotiestä, korkeuseroa on enimmillään noin metri. Sivupihalla on matalampi, noin 50 senttiä korkea suora muuri. Muurin vaihtoehtona oli jättää talon sokkelia enemmän näkyviin, mutta minusta muuri tuo viihtyisyyttä. Meidän ja naapurin välillä on suurin muuri, joka on koko tonttimme pituinen ja korkeimmalta kohdalta se on yli metrin.

Suosittelen perustamaan muurin betonianturalle. Sivupihan muurimme on suoraan hiekalle ja on pysynyt suorana oikein hyvin, mutta etupihan muuria joudutaan tänä vuonna oikomaan, koska se on niin korkea, että se olisi pitänyt tehdä betonianturan päälle. Meidän ja naapurin välinen muuri on perustettu betonianturalle ja muurin sisään on laitettu raudoitus ja betonia. Tuo muuri kestää vaikka maanjäristyksen! Hamittaa, että kaikkia muureja ei tehty yhtä hyvin (eri firmat ovat tehneet).

Betoniantura jää piiloon kunhan multa ja istutukset saadaan laitettua.

Vinkkejä muurin rakentamiseen:
  • Pohjan tulee olla routimaton. Eli multa ym. kaivetaan pois ja tilalle laitetaan hyvä kerros soraa, vähintään 30 senttiä.
  • Puusta tehdään matala muotti, johon valetaan betoniantura. Anturan tulee olla 10–20 senttiä muurikiveä leveämpää. Anturalle kannattaa kaivaa kuoppaa, jotta multa tai kivetys tulee sen kanssa samalle korkeudelle. Anturaa ei  tarvitse jättää näkyviin vaan siintein ratkaisu on, että muuri näyttää alkavan kivetyksen tai nurmikon kanssa samalta tasolta. Eli esim. pihakivetys asennetaan anturan päälle.
  • Muurikivet ladotaan betonianturan päälle, mutta jätetään päälimmäiset kansikivet laittamatta. Muurikivissä olevat reijät osuvat automaattisesti kohdikkain kun käytetään tiililadontaa. Reikiin laitetaan rautatangot ja sen jälkeen sisään kaadetaan betonia isoa suppiloa apuna käyttäen. Tee sama toimenpide mielellään joka reikään.
  • Lopuksi laitetaan kansikivet. 

Ihan matalia muureja ei tarvitse perustaa betonianturalla, mutta oma henkilökohtaiseen kokemukseen perustuva suositukseni on perustaa kaikki yli 50 senttiä korkeat muurit vaikka alla olisi pelkkää soraa. Myös suosittelen täyttämään matalimmatkin muurit rautatangoilla ja betonilla. Kivimuuri on kallis investointi ja kyllä keljuttaa, että meidän näkyvin muurimme on talven aikana mennyt ihan vinkuraan.



Talon ja tallin välissä on matala muuri, jotta talon sokkelia ei tarvinnut jättää näkyviin enemmän kuin muilla sivuilla. 

Kaiken kaikkiaan olen kyllä tyytyväinen muurien ulkonäköön! Kunhan etupihan muuri vain saadaan oikaistua niin valamme sen niin täyteen betonia, että sitä ei kaada tornadokaan. Haaveena on vielä laittaa autokatoksen edustalle kivetys. Harkinnassa oli myös asfaltti, mutta en ole koskaan nähnyt missään ehjää asfalttia. Taitaa hyvästä pohjasta huolimatta haljeta melkoisen helposti. Kivetys sen sijaan pääsee elämään saumojen vuoksi ja näyttää monia vuosia ihan vasta asennetulle. Lisäksi autopaikalla olevaa kivetysta on helppo uudistaa kiviä vaihtamalla, esim. öljyvahingon sattuessa. Asfaltti imaisee lian ja öljyn, mutta sitä ei voi vaihtaa vain osittain.

torstai 24. huhtikuuta 2014

Uusi tuoli?

Työkaverini haluaa luopua Christophe Pilletin suunnittelemasta Meridiana-tuolista ja kysäisi olisinko kiinnostunut ostamaan sen edullisesti. Meridiana oli minulle jokseenkin uusi tuttavuus, olen nähnyt tuolin, mutta en ollut koskaan ajatellut sen ostamista (melkein 400 € ovh:n takia). Nyt kuitenkin katselin tuolin kuvia ja aika ihanahan se on.


Olen haaveillut uudesta tuolista tietokonepöydän eteen, mutta asia on aina väistynyt ajankohtaisempien asioiden tieltä. Nyt kuitenkin tämä Meridiana kävi kummittelemaan mielessäni. Se olisi melkoisen paljon kevyemmän näköinen nykyiseen mustaan verrattuna.

Mitä mieltä ollaan ruudun sillä puolella, olisiko tuoli meille sopiva?

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Toivepostaus: kissat & sisustus

Sain ihanan sähköpostin blogini lukijalta jossa hän toivoi postausta kissoista ja sisustuksesta, millä tavalla kissat vaikuttavat kodin sisustukseen. Varoituksen sana, että nyt tulee paljon asiaa. Tämä asia on ollut meillä suuressa mietinnässä ja paljon asioita on tehty vain ja ainoastaan kisujen takia. Ihan siitä lähtien, kun aloimme suunnittelemaan talon pohjaratkaisua.

Vanhassa kodissamme oli saunaosasto. Keittiöstä oli käynti saunan pukuhuoneeseen ja sieltä pesutiloihin. Me emme ole alun yrittämisen jälkeen voineet nukkua kisujen kanssa samassa tilassa joten aika pieninä ne teljettiin yöksi saunaosastolle. Tämä siksi, että kissat nukkuvat aina minun päälläni ja selkärikkoisena se tekee minut melkoisen kipeäksi. Vaikka siirrän kisut kainaloon niin hetken päästä ne kiipeävät taas päälleni. Uutta taloa suunniteltaessa oli selvää, että kissoille tehdään oma siipi. Tässä kodissamme kissat yöpyvät kaakkoissiivessä, joka kattaa työhuoneen, saunan pukuhuoneen ja kylpytilat. Kissoilla on siis käytössä kaksion verran omaa tilaa.

Tuulikaappi on myös ehdoton kissakodissa. Meidän vilpertit ovat mestareita karkaamaan, joten kotoa lähtiessä on hyvä saada tuulikaapin ovi kiinni jolloin palatessa voi olla turvallisin mielin siitä, että kisut eivät ole heti oven takana varttumassa. Kaikki ulko-ovemme on varustettu ikkunalla, jolloin on helppo tiirailla ulkopuolella uskaltaako sisään astua.



Kisujen hiekkalaatikko ja raapimispuut ovat sijoitettu työhuoneeseen jotta ne ovat kisujen saatavilla päivin ja öin. Eläinten kanssa on tärkeää, että asiat pysyvät mahdollisimman muuttumattomina, joten hiekkalaatikon pitää olla aina samassa paikassa. Historia on opettanut myös sen, että kissan hiekkalaatikko kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas märkätiloista, koska hiekka tekee kastuessaan laattapinnoista aivan järkyttävän. Kissanhiekka ei millään maailman konstilla pysy vain laatikossa vaan se kulkeutuu pitkiäkin matkoja. Olen varma, että kisuilla on pienet lapiot ja kottikärryt jolla ne saavat hiekan kulkemaan sujuvasti koko taloon. Meillä imuroidaan ihan joka päivä, joskus kahdestikin. Robotti-imuri on maailman paras keksintö (lue marraskuun postaus).


Kisut syövät saunan pukuhuoneessa, sillä ruokailua ja veskiä ei pidä sijoittaa ihan vieretysten, enhän minäkään syö vessassa. Saunan pukuhuoneessa on helposti puhtaanapidettävä laattalattia joka on oivallinen ruokailun kannalta. Nämä hurjat saalistajat riepottelevat ruokaansa pitkin lattiaa ja seiniä. Kissojemme ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi raakaruuasta ja verisiä lihanraahamiisjälkiä on usein lattiassa. Myös vesikuppi on kaatunut enemmän kuin kerran, laattalattia ja vedeneristys on senkin puolesta oivallinen.

Kissojen huoneeseen haaveilen Pappelinan mattoa ja aionkin sen tilata kesän jälkeen. Ennen tilassa oli aivan ihana Annon Viiru-matto, mutta se oksennettiin ja raavittiin ihan kamalaan kuntoon alle puolessa vuodessa. Karvalankamatot ovat hyviä kisuperheissä, sillä raapimisjäljet eivät näy niissä hyvin. Vaikka kissoilla on raapimispuut niin he teroittavat kynsiään moneen muuhunkin paikkaan. On virheellinen ilmaisu, että kissa teroittaa kynsiään vaan raapiessa se merkkaa ikäänkuin reviiriään. Kissan luontaiseen käytökseen kuuluu siis raapiminen ja se on mahdotonta saada loppumaan. Meillä on raavittu uusi sänkymme ihan hirmuiseen kuntoon, myös sohva ja ruokapöydän tuolit ovat saaneet osansa. Seuraava suurempi kalustehankinta on luultavasti uudet tuolit, sellaiset joissa kynsiminen ei näy. Emme myöskään laittaneet uuteen kotiin montaa tapettiseinää, sillä tapettiin uppoaa pikkukynnet melkoisen hyvin.

Kaikki verhomme roikkuvat joko purjerenkailla tai tankokujasta ripustettuina, sillä nipsuverhot tippuvat useita kertoja viikossa. Monet muutkin asiat tippuvat helposti, joten koristeiden ja kasvien sijoittelua pitää aina miettiä jokunen tovi. Kapeat tauluhyllyt ovat oivallisia, sillä sinne kisu ei mahdu hyppäämään. Muutaman kerran pöydällä ollut kukkamaljakko on kaadettu jolloin vesi on valunut laminaatille. Luulen, että ensimmäinen isompi remontti joka taloon tehdään on laminaatin vaihtaminen johonkin toiseen materiaaliin.

Meidän kisut ovat rodultaan Cornish Rexejä ja rodulle on ominaista hirmuinen mielenkiinto ja innostus aivan kaikkea kohtaan. Rexit rakastavat jokaista uutta asiaa ja esinettä joka kotiin päätyy. Myös jokaista uutta ja vanhaa ihmistä rakastetaan aivan ylenpalttisesti. Rodun ehdoton plussa on turkin pituus. Tai oikeasti lyhyys. Turkki on supersileää ja lyhyttä eikä siitä tartu karvaa edes mustiin tekstiileihin. Karvaongelma on siis ainoa, jota kisulimme eivät aiheuta.

Vaikka kisujen kanssa eläminen vaatii kaikenlaisia huomiointeja niin en haluaisi elää päivääkään ilman näitä rakkaita perheenjäseniä. Mieluummin otan kisut huomioon sisustuksessa kuin taistelen niiden luontoa vastaan. On helpompaa valita kissaystävällisiä ratkaisuja kuin korjata jotakin asiaa usein. Kisut ovat läsnä jokaisessa päivässä, ilossa ja surussa. Koskaan ei tarvitse olla yksin, sillä nämä juttukaverit kuuntelevat mielellään ja vastailevatkin kysyttäessä. Kissat osoittavat rajoittamatonta rakkautta ja ne ovat aitoja jokaisessa tilanteessa. Ne hauskuuttavat ja pelleilevät ja niiden kanssa voi leikkiä monia kivoja leikkejä. Talo ilman kissaa ei ole koti <3 Kissan kanssa on helpompi elää kuin ilman kissaa!


lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäinen kuvina

Minusta on ihanaa koristella kotia jouluna ja pääsiäisenä. Ylipäänsä juhlien tai pyhien kunniaksi. Arkikotimme on hyvin pelkistetty ja mustavalkoinen joten lyhytkestoiset koristelut tuovat kivan muutoksen kotiin. Lyhyen kestonsa vuoski en ehdi niihin kyllästyä, mutta niiden jälkeen arkikoti on taas oikein ihanan rauhallinen. Meillä pääsiäinen näyttää tältä:










Aurinkoista pyhien jatkoa!

torstai 17. huhtikuuta 2014

10 kuvaa kesään: huhtikuu

Tänään jatkuu 10 kuvaa kesään -haaste. Sain haasteen white & black -blogin J:ltä. Haasteessa valitaan yksi kodin ikkuna, josta otetaan kuva yhtenä päivänä joka kuukausi syyskuusta seuraavan vuoden kesäkuuhun. Halusin ottaa sellaisen kuvan, josta näkyy myös sisustusta, jotta pystyn seuraamaan sekä pihan että sisustuksen muutoksia.

Huhtikuussa näyttää tältä:


17.4.2014 klo 15.54

Maaliskuu:

16.3.2014 klo 16.15

Helmikuu:
16.2.2014 klo 11.48

Tammikuu:


18.1.2014 klo 10.38

Joulukuu:
15.12.2013 klo 12.59

Marraskuu:
18.11.2013 klo 12.44

Lokakuu:
17.10.2013 klo 16.49
 
Syyskuu:


17.9.2013 klo 17.30 

Huhtikuun kuvassa on otettu loikkaus kohti kevättä. Ulkona ei ole lumesta tietoakaan ja nurmi jo aavistuksen vihertää. Muistan monena vuonna kun on vitsailtu, että ehtiikö suurimmat lumikasat sulaa vielä juhannukseksikaan. Olen reippaasti jo kunnostanut kukkapenkkiä ja haravoinut pihaa. Sisällä on pääsiäisen kunniaksi hirmuisen värikästä, kukkia on vähän siellä ja täällä. Sohvalla on uusi ihana Polkka Jamin tyyny vuosi sitten hankitun lohenpunaisen tyynyn kaverina. Enää kaksi kuvaa jäljellä tähän haasteeseen ja luulenkin, että seuraava kuva on jo oikein vihreä ja ehkä kukkapenkissäkin näkyy jotain jo.

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Pääsiäisruoho

Meidän kisset rakastavat syödä heinää, joten pääsiäisruohon kanssa piti keksiä jokin erikoisratkaisu. Ensin ruoho oli mustavalkoisissa kupeissa eteisessä, jonne kisut eivät pääse, mutta halusin ruohoa myös keittiönpöydälle. Niimpä päätin istuttaa ruohon turvaan Partyliten lasikynttilöiden sisälle.






Näillä saa kivan tunnelman vaikkapa pääsiäiskattaukseen. Ja ovat turvassa pikkuhampailta :)

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen kattaus

Perjantaina vietimme grillikauden avajaisia ja samalla testailin pääsiäisen kattausta. Ai että miten hyvälle maistuu ensimmäiset grilliruuat valkoviinin kera!



Viikolla ostelin jo pääsiäiskukkia ja servettejä. Helmilijat koristavat pöytää ja keltaiset krookukset laitoin ikkunan väliin pois kisujen ulottuvilta. Tuumiskelin myös, että krookus pysyy kauemmin kukassa vähän viileämmässä.









Kivaa, että ensi viikolla on vain neljä työpäivää ja sitten on neljä vapaata. Minilomat ovat hirmuisen piristäviä.

Kaunista alkavaa viikkoa!